fredag 6. juli 2012

strøm og idioter

Pga mangel på strøm har det blitt bestemt at det skal være kontrollerte blackouts her i Kansai fra juli til september. Så langt har de ikke gjort det her hvor jeg bor, og kanskje blir det ikke nødvendig heller ettersom de har åpnet et nytt atomkraftverkt til tross for utrolig mange protester fra folket.

Det hele får meg egentlig til å bli litt oppgitt over en god del ting ang hvordan japan fungerer. Jeg forstår godt at det blir mangel på strøm om sommeren, for alle kjøpesentere, resauranter og butikker har jo AC på for fullt gjennom hele dagen. Det har heldigvis kommet noen regler om at kontorbygg og hoteller ikke får ha den på kaldere enn 28C (noe som faktisk er nokså kjølig når det er over 30C utendørs), men dette ser ikke ut til å gjelde for kjøpesenterne. Jeg kan ikke forstå at folk ikke klarer å bruke hodet litt selv her. Selv et barn skjønner jo at det ikke er nødvendig å ha på AC på så kaldt som de har det her. Går man inn i et kjøpesenter er det deilig kaldt i kanskje 10 minutter, og deretter begynner man å fryse og tenke at man burde hatt med seg en jakke. Og dette til tross for at den verste varmen ikke har begynt ennå. Det er sommer folkens! Er det virkelig så farlig at det er varmt og ikke iskaldt innendørs?

I Japan er det slik at man alltid skal følge prosedyren og fastsatte regler, uansett om de gir mening eller ikke. Dette er noe av det som gjør at japan er slikt et velfungerende land, men det gjør dem også til noen skikkelige idioter fra tid til annen. De fleste bygninger har fastsatte datoer for når det er "sommer" og at AC skal stå på, og når det er "vinter" og varmen skal på. Det har ikke noe å si om det er en iskald dag med regn, så lenge det er "sommer" skal AC stå på, til tross for at det er alt for kaldt og helt meningsløst.

Så nå får heller atomkraftverkene starte og folket leve med blackouts på to timer fra nå og da, fremfor at man skal være litt varm når man går inn på et kjøpesenter eller få lov å nyte et restaurantbesøk uten å sitte å fryse.

Her til høyre er datoene min region kanskje får blackout. Midt i middagstiden fra 18:30 til 21:00...
Dette er vel også forklaringen på hvorfor japanere gjerne har på jakke selv på den varmeste sommerdag. For skulle man gå inn et sted for å spise kan du vedde på at det er iskaldt, spesielt om du skulle være svett.

Ingen kommentarer: