torsdag 17. november 2011

Takarazuka


For noen uker siden dro jeg som sagt med skolen for å se på the Takarazuka Revue. Så nå som jeg er syk og faktisk har litt tid til å sitte hjemme og gjøre ingenting tenkte jeg at jeg skulle skrive litt mer om hva dette er.

 



Litt historie først:
Takarazuka er navnet på en togstasjon, og denne dansegruppa har fått navnet sitt deretter. Jeg synes det er litt gøy at det hele startet fordi grunnleggeren av toglinja Hankyu, Kobayashi Ichizo, ville få flere folk til å ta toget til Takarazuka. Han lot seg inspirere av en blanding av vestlig dans og opera, men bevarte elementer fra tradisjonell japansk teater i tillegg. Skuespillerne er alle sammen kvinner, så det blir på en måte det motsatte av Kabuki, hvor alle skuespillerne er menn.
Når man ser hvordan helt vanlige mannlige sangere ser ut her i Japan, så er det egentlig ikke så langt ifra hvordan disse kvinnelige mennene ser ut...


I tillegg til selve teateret så grunnla han en skole hvor jentene blir utdannet til akkurat denne typen teater. Det finnes bare to teatre i Japan som dette, den ene er i Takarazuka, og den andre er i Tokyo. På skolen blir jentene delt inn i roller. Noen får mannlig rolle og andre kvinnelige, og når du først har fått en rolle så holder du deg som regel til den. De som må være mannlige skuespillere har visstnok den vanskeligste oppgaven. Ettersom de må lære å synge, gå og oppføre seg som menn. Skolen er ekstremt streng og den har blitt sett på som en slags form for husmorsskole ettersom jentene som går ut derifra er veldig attraktive på ekteskapsmarkedet. Japan er vel fra før et nokså strengt samfunn og i alle skoler finner vi f.eks dette med at man respekterer de eldre studentene, men i Takarazukaskolen er det hele mye strenger enn på vanlige skoler. Hver morgen må de nyeste studentene vaske skolen før de skal begynne å øve. Da vasker de både nøkkelhull og børster frynsene på teppene, for alt skal være gjort ekstremt nøye. De yngste studentene har aldri lov til å gå foran de eldre, og de må bukke dypt og gå baklengs ut døren før de forlater et rom.


De med kortklippet hår har rolle som menn


Når det kommer til selve showet så er det laget mest for kvinner. Som professoren vår så fint forklarte, så er de eneste mennene man ser blant publikum enten utlendinger, eller kjærester/ektemenn som har blitt dratt med. Ellers er den største delen middelaldrende kvinner som drar i flokk og følge. Da vi var der kunne vi se store fangrupper som sto samlet. Disse er selvfølgelig fan av hovedskuespillerne som spiller menn. Jeg synes det er litt komisk at hovedpersonene alltid er menn, og at det er de som er mest populære når dette er laget kun av kvinner, for kvinner, og alt er så rosa og glitrende og flott. Man skulle jo trodd at menn ikke hadde noen ting med saken å gjøre. Men men, hele poenget med showet er å lage en slags drømmeverden for kvinner. Mennene her er jo på ingen måte slik virkelige menn er, men en slags fantasiversjon av slik kvinner ønsker at menn skal være (kanskje ikke utseendemessig da men..)





Jeg vil anbefale alle som har mulighet til å se dette om å dra å se! Jeg vet at når man ser bilde av disse kvinnene i mannekostyme, så ser det kanskje litt komisk ut. Ikke ser de ut som menn heller med tanke på hvor utrolig mye sminke de har på seg. Men når man ser dem på scenen så glemmer man nesten hvordan en vanlig mann ser ut, og man tenker ikke lenger på dem som kvinner.



Her er et klipp fra filmen Dream girls. Det er en nokså gammel video, men det har dessverre ikke blitt laget noe nytt siden som klarer å slå den. Her kan dere se de gale fangruppene som hyler og skriker, et lite utdrag fra en forestilling, og de gråkledde jentene som går på takarazukaskolen

Ingen kommentarer: